суббота, 28 апреля 2018 г.

Мак - квітка пам'яті

Під такою назвою пройшов майстер-клас.
Захід по виготовленню символів пам’яті — червоних маків — пройшов у міській бібліотеці-філії.






Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. А тепер червоний мак набуває символічного значення й в Україні, особливо після прийняття Указу Президента про вшанування в Україні 8 травня Дня пам’яті та примирення.

Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. 

четверг, 26 апреля 2018 г.

Чорнобиль. У призмі часу


«… Третій Ангел просурмив і впала з неба велика зірка, що горіла, немов світильник. І впала на третину рік і на джерела вод. Ім'я цієї зірки – полинь. І третина вод стала полином. І багато людей вмерли  від  вод, тому що вони гіркими стали…»

Чорнобиль — нестерпний біль нашого народу, знак планетарної біди, що не знає ні відстані, ні кордонів, що не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров'я та психіку людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.
Аварія на Чорнобильській атомній електростанції є наймасштабнішою техногенною катастрофою в історії людства. Пройшло 32 роки з того моменту, як у нерівний бій з ядерною стихією вступили чоловіки й жінки, чий подвиг назавжди увійшов до літопису мужності  та патріотизму українського народу.
25 квітня в міській бібліотеці-філії проведено годину пам'яті «Чорнобиль. У призмі часу». На нього були запрошені учні 9 класу ХВУФК. На захід завітала  Наталя  Валеріївна – провідний спеціаліст НПП "Джарилгацький" з розповіддю про  Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Також діти послухали розповідь бібліотекаря про аварію на ЧАЕС, героїчні дії пожежників-ліквідаторів, працівників станції, військових, лікарів у боротьбі з "мирним атомом", які ціною свого життя захищали нас від наслідків катастрофи. Учасники заходу ознайомилися з книжковою виставкою "Земля загублених надій…", а також подивилися уривки з документального фільму "Чорнобиль: останнє попередження".





суббота, 21 апреля 2018 г.

Шановні друзі! Запрошуємо вас взяти участь у роботі клубу що діє при бібліотеці.

Клуб «Фантазери» діє при міській бібліотеці-філії для юних користувачів і не тільки.
У клуб запрошуються усі творчо-обдарованні діти у сфері декоративно-прикладного мистецтва. Цей клуб для тих, хто творить сам і може навчити творити інших. Хто активний, цілеспрямований, відповідальний. Хто не зупиняється на досягнутому, а впевнено крокує далі.
21 квітня гості клубу завітали на майстер клас з бісероплетіння. Діти  дізналися про історію виникнення бісеру, про його різноманітне застосування, про вироби з бісеру, а також прикрашення ним одягу. Власноруч виготовлені прикраси з бісеру – це справжня гордість, з нього роблять сумочки, гаманці, жіночі прикраси, а також використовують для оформлення інтер’єру житла. Ця зустріч подарувала не тільки нові навички в виготовленні прекрасного, а і хороший весняний казковий настрій, який обов'язково надихне до створення чогось неповторного.  І якщо закласти це сьогодні, то завтра давні традиції бісерювання житимуть, оновлятимуться і завжди будуть актуальними.






четверг, 19 апреля 2018 г.

Безмежна сила книги



Безмежна сила книги. Без неї людина сліпа, адже з дитячих літ книжка допомагає зрозуміти світ, що нас оточує, вона розповідає нам про історію рідного краю, звичаї, традиції… Книга – мудрий друг і порадник, вона, не вміючи говорити, розповідає нам про пригоди і подорожі, про чудеса, про навколишній світ. 
18 та 19 квітня до міської бібліотеки-філії завітали дошкільнята д/с «Червона Шапочка», які в майбутньому стануть читачами  бібліотеки.
Бібліотекар провела для дітей цікаву екскурсію поличками бібліотечних надбань, ознайомила дітей з книжковим фондом бібліотеки, і також з правилами користування книгою та бібліотекою. 



Полюбіть книжки, малята!Будуть всі вас поважати.Виростайте не ліниві,І розумні, і сміливі.Книга мудру дасть пораду,Книга розуму навчить І ніколи вам не зрадить.Діти, з книгою дружіть!



четверг, 12 апреля 2018 г.

Презентація посібника




І хоч ХХІ століття манить нас все новими і новими дивами техніки,  хоч Інтернет стає хлібом
насущним сучасної молоді,  проте книга не лише  не  втрачає своєї цінності,  вона не може її втратити,  адже друковане слово -  це глибина думки, це оаза мудрості, яку не спроможна закреслити історія, яку ніколи не зможе знищити спам чи вірус. 
Міська бібліотека-філія – це культурно-просвітницький центр, що забезпечує інформаційні потреби як реальних так і потенційних користувачів, надає можливість міжособистісного спілкування практично всім жителям зони обслуговування, організує їхнє культурне дозвілля. Вона наближена до конкретних людей, враховує їхні інтереси та потреби, поступово стаючи необхідною складовою інфраструктури міста.
Наша книгозбрірня здійснює  культурно-просвітницьку діяльність в тісній співпраці з партнерськими організаціями.
12 квітня, з партнерами відбулася презентація посібника «Інструментарій для громадян»  Всеукраїнською громадською організацією   «Інститут « Республіка»» для учнів ХВУФК.
У посібнику йдеться про підвищення активності громадськості у житті міста та країни в цілому. Учні переглянули відеоролик. Бесіда відбулася у форматі «відкритого мікрофону» - можливість кожного висловити свої думки та попрактикувати себе в публічних виступах.

Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького





пятница, 6 апреля 2018 г.

Мандрівка у світ книг


«Ріднити людей з книгою,
відкривати їм красу і силу слова – що може бути достойнішим» 
О. Гончар

Книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. Спілкування з книгою допомагає оволодіти певними знаннями, прилучає до культурних надбань і цінностей українського народу, його звичаїв і традицій. Саме з цією метою в міській бібліотеці-філії було організовано  пізнавально-оглядову екскурсію для дітей 2-Б ЗОШ №3 «Мандрівка у світ книг». Бібліотекар провела захопливу мандрівку книжковими виставками, познайомила дітей з правилами користування книгою. Розповіла як вибирати книги в бібліотеці, як записувати їх до формуляра читача, і  обміняти книгу, а також про режим роботи книгозбірні. А на завершення діти обрали собі цікавеньку книжечку та згадку бібліотекарі подарували дітям повітряні кульки, і побажали їм бути активними читачами нашої бібліотеки.







четверг, 5 апреля 2018 г.

Знайомство з бібліотекою



5 квітня 2018 року в міській бібліотеці-філії пройшла екскурсія для 2-А ЗОШ №3 під назвою «Знайомство з бібліотекою». Мета екскурсії полягала у розвитку інтересу до читання, бажання слухати, виховувати охайність до книги, надати перші поради, як користуватися бібліотекою у майбутньому, а найголовніше – викликати бажання стати активними читачами. Діти вперше завітали в чарівну оселю дитячої книги, яка не залишає жодного читача байдужим. Діти жваво цікавилися книгами та журналами, слухали розповіді бібліотекаря. Тут їх зустріло розмаїття цікавих, яскравих книг, газет та журналів. Новенькими палітурками книги повели їх у чарівний світ фантастичних пригод та мандрів. Книг тут, звісно, не бракує – енциклопедії, казки, оповідання, довідники, хрестоматії. Учні познайомилися з правилами користування бібліотекою та книгою. Крім того, ведуча заходу проінформувала, що у бібліотеці є чимало дитячих періодичних видань, серед яких: «Пізнайко», «Умійко», «Барвінок», «ВДГ» та ін. А на завершення побажали всім бути активними читачами нашої бібліотеки, а також запропонували допомогу дібрати книжечки до душі.






среда, 4 апреля 2018 г.

Незвичайні пригоди звичайних книг





Книга вчить, як на світі жить
Народна мудрість

Народна мудрість каже, що книга вчить, як на світі жить. І це дійсно так. Вона розкриває нам цікавий світ, допомагає мандрувати через століття і краще розуміти сьогодення.
Книги — це справжня скарбничка мудрості. Недаремно здавна люди збирали книги, створювали бібліотеки, щоб зберегти ту інформацію, яка міститься у книгах. Але й справді, у книгах залишаються жити думки, прагнення, мрії не лише наших сучасників, а й представників минулих поколінь.
Одне з головних завдань кожної бібліотеки – залучити дитину до читання. З цією метою 28 березня в ЗОШ№3 до учнів молодших класів завітав бібліотечний  десант з літературною мандрівкою «Незвичайні пригоди звичайних книг».









Передвеликодня толока



У рамках всеукраїнської толоки в нашому містечку організували передвеликоднє генеральне прибирання. Наша міська бібліотека-філія також долучилися до прибирання території. Щоб було чисто і красиво.
Хочеться, щоб до Великодня наше містечко набуло святкового вигляду і від цього у людей був гарний святковий настрій.